Felhasználónév: Jelszó:

NMR, a Világmindenség, meg minden. Ifj. Szántay Csaba előadása, május 14. DE ETK F008-009

Az előadás egy jelenleg futó, meglehetősen különleges projekt vezérfonalát kívánja bemutatni. Ennek célja, hogy a megszokottól merőben eltérő rátekintést adjon részben az NMR spektroszkópia elméleti alapjaira, részben pedig a nagyműszeres szerkezetkutatás művelésének néhány olyan gyakorlati problémájára, amit a tankönyvek szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagynak. A téma filozófiai alapját egyrészt az a kérdéskör adja, hogy bár a tudomány a valóságot modellek megalkotásán keresztül képezi le, általában nehezen tudunk a modellek elvonatkoztatásában gondolkodni a valóságról, különösen ha az csak több párhuzamos modellel írható le megfelelően - mint ahogyan az az NMR spektroszkópia esetében igaz. A gyakorlatban ez a probléma számos gyakori félreértéshez vezet azzal kapcsolatban, hogy mi is az NMR jelenség. Másrészt meg kell látnunk azt, hogy az emberi gondolkodási struktúránk miért és hogyan idézheti elő, hogy még a legnagyobb szakmai tudás és tapasztalat illetve a legjobb műszeres adottságok mellett is könnyen hibás következtetésekre juthatunk a szerkezetmeghatározásban. Ezeknek a tényezőknek a megértése elengedhetetlen a valóban analitikus jellegű gondolkodásmód kialakításához.

Események

2014-04-23 10:31:29

NMR, A VILÁGMINDENSÉG, MEG MINDEN...

Az előadás során ifj. Szántay Csaba (Richter Gedeon Nyrt) az NMR spektroszkópia elméletének világából vett példákon és néhány szerkezetkutatási érdekességen keresztül tudományfilozófiai gondolatokat fog megosztani az érdeklődőkkel. Az előadást követően büfé várja az érdeklődőket.

május 14. szerda, DE-ETK F008-009 előadó
 

Bővebben »

2014-06-17 11:00:00

THEORY OF SINGLE-MOLECULE FLUORESCENCE AND FORCE SPECTROSCOPY : 

Szabó Attila (NIH) MTA külső tag székfoglalója,   MTA, Budapest, június 17. kedd, 11:00

Szabó Attila valószínűleg az egyik legtöbbet idézett magyar tudós. Fiziko-kémikus, de munkássága szerteágazó. Írt kvantummechanika könyvet, az NMR relaxációhoz kapcsolható Lipari-Szabo módszert ezrek idézték, kritizálta a Levinthal paradoxont és újabban az egy-molekulás jelenségekkel foglalkozik.

Bővebben »

Hírlevél